rtlklub.hu - Kutyák nevelik a kecskeméti rabokat
 


Oldja a szorongást, türelemre és következetességre nevel, segít a beilleszkedésben. Kutyaterápia a Kecskeméti börtön elítéltjeinek. A börtönben a menhelyes kutyák alapfokú engedelmességi képzésében vesznek részt a fiatalkorú fogvatartottak. A cél egyértelmű: a kutyák képzése alatt az elítéltek megtanulják, hogyan becsüljék meg a másikat, hogyan kell együttműködni, hogyan érvényesítsék az akaratukat erőszakmentesen. Az országban a szirmabesenyői fiatalkorúak börtönében indult már cellakutya-program. Az ottani kedvező tapasztalatok miatt indítottak is Kecskeméten hasonló programot.

Lilike, Kaszper, Honey, Dina és Ariel. Öt kutya a Menhely Alapítványtól és öt fiatal fogvatartott a kecskeméti börtön fiatalkorúak intézetéből. Kétórás foglalkozás hetente egyszer. Az elítéltek a kiképző utasításainak megfelelően tanítják a kutyákat. Közben ők is tanulnak. Toleranciát, türelmet, együttműködést.

„Legelső pár alkalommal nagyon érdekes volt a szituáció, mert nem vették ezt komolyan, de utána egyre nőtt a kötődés a kutyák és az elítéltek között” – mondta Szabó Attila, a kecskeméti Menhely Alapítvány munkatársa.

Fegyelmezni és dicsérni is kell, következetesen. A programban részt vevő fiatal elítéltek a rátermettségük és a magaviseletük miatt kapták a lehetőséget.

„Hozott tesztlapokat, amiket ki kellett tölteni, és ez alapján választott ki a nevelőnő meg ő, ketten

–Ez jutalom?

–Szerintem egyfajta jutalomnak is hívhatjuk, mert 20 fiatalkorú férfi van itt, és csak négyen vagyunk kint” – mondta Kovács Dániel Péter elítélt.

Ötödik társuk egy lány, de ez nem zavarja őket. Egészséges versenyszellem van közöttük, ki boldogul jobban a kutyával. Szabina annyira megszerette Kaszpert, hogy szívesen megtartaná a kutyust.

„2011 áprilisában szabadulok és addig a Menhely Alapítványnál van a kutya

–Örökbe fogadod utána?

–Igen” – mondta Lakatos Szabina elítélt.

A nyáron indult program eddigi tapasztalatai nagyon jók, és ez meglátszik a fiatalokon is.

„Több türelemmel viseltetnek a társaik iránt, végül is ez volt az egyik célunk, hogy az empátiás készségüket fejlesszük azáltal, hogy a kutyákkal megtanulnak bánni, foglalkozni” – mondta Sinkó Éva őrnagy, vezető nevelő.

A kutyák kiképzése húsz hétig tart, utána vizsga vár rájuk, ezután már mehetnek is új gazdijukhoz. A börtönprogram azonban - új kutyákkal és újabb elítéltekkel – tovább folytatódik.

 
Videó

Get the Flash Player to see this player.

  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu