RTL hírek
2008. Október 21.
Tanóra a kutyamenhelyen
 


A sétáltatás is része a foglalkozásnak

Az országban egyedülálló módon állatvédelmet oktatnak az egyik kecskeméti gimnáziumban. Az anyag egyelőre nem került be a tantervbe, így a diákokat az osztályfőnöki órán az Állatvédelmi Őrszolgálatnál és a helyi kutyamenhelyen okítják az állatvédelem fontosságára.

Állatbefogó csapdát próbálnak ki a gyerekek a kecskeméti menhelyen. Az egyik helyi gimnázium tanulói az osztályfőnöki órát töltik itt. A cél, hogy a diákok már fiatalon megtapasztalják az állatvédelem szerepét és fontosságát.

Keveset tudnak erről. Éppen ezért fontos, főleg az iskoláskorú gyerekekkel ezekről a dolgokról beszélni. Mert ha idejében megismerkednek pusztán csak a kérdésekkel, akkor már az elgondolkodásra készteti őket - mondta Tóth Márta osztályfőnök.

A kóbor kutyák befogására használt csapda, vagy a már befogott, befogadott kutyák sétáltatása is része az állatvédelem-foglalkozásnak.

Az, hogy ha személyesen ők látnak egy ilyen problémát, akkor sokkal nagyobb érték, minthogyha csak hallanak róla, vagy interneten látják - mondta Szabó Attila, az Állatvédelmi Őrszolgálat vezetője.

A gyerekek többségének nincs személyes élménye kidobott vagy megkínzott állatokról. Ugyanakkor sokan nem titkolják, hogy bármikor elmennének egy beteg kutya mellett.

Csomó gyerek elmegy mellette, és nem szól senkinek, hanem látja, hogy ott a kutya, és nem érdekli különösebben - mondta Ács Péter tanuló.

Az állatvédelem szervezett oktatásának kettős célja van. Egyrészt az, hogy a gyerekek testközelből ismerkedjenek meg a problémákkal és a megoldásokkal. Másrészt, a diákok az óra közben rengeteget foglalkoznak a menhelyen élő állatokkal, ami óriási segítség az állatvédőknek. A rendhagyó foglalkozásokhoz a menhelyen újabb iskolák jelentkezését várják.

 
  

Támogatóink-Partnereink

 Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu