Vigyázat! Kullancsveszély!
 


A globális felmelegedés miatt egész évben, tehát bármely évszakban veszélyesek a kullancsok, emiatt folyamatosan óvnod kell kutyádat (és magadat is) ettől az alattomos élősködőtől. Ugyanakkor tavasszal és ősszel még az átlagosnál is nagyobb körültekintéssel kell lenned.

Egy-két hasznos információ ezekről a veszélyes jószágokról:

 • A méretük kifejlett állapotban 3-4 mm.
 • Akár 4 évig is eléldegélnek.
 • Táplálékuk a vér, visszaöklendezett nyálukkal fertőznek.
 • Amikor táplálkoznak, eredeti méretük akár 120-szorosára, eredeti testtömegüknek pedig 200-szorosára is felduzzadhatnak.
 • Különösen kora reggel és az esti órákban támadnak. Napközben elrejtőznek a tűző napsütés elől, mert az kiszárítaná, megölné őket.
 • Alulról fűszálakról, gazdag aljnövényzetről és (maximum1.20 métermagas) bokrokról mérik be áldozatukat változatos módon: látás, hőérzékelés (meleg vér) és gázérzékelés útján.
 • Amint áldozatukra kerülnek, a napfénytől mentes, izzadt, párás testrészre igyekeznek, mert ott tökéletesen tudják \"rögzíteni\" magukat. A másik kedvenc helyük a vérszíváshoz ott van, ahol vékony a bőr, és az erek közvetlenül a bőrfelszín alatt futnak. A kereséssel akár 1-3 órát is eltöltenek.
 • Magyarország területén eddig 42 különböző fajjal lehetett találkozni. Ezek közül három szinte folyamatosan, egyre nagyobb mennyiségben fordul elő, és veszélyt jelent emberre és kutyára egyaránt. Ezek a kullancsfajok a következők: a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és a barna kullancs (Rhipicephalus sanguineus).

  A kullancskiszedés menete

  Mit ne tegyél?

  Ha kullancsot találsz a kutyádon, ne alkalmazz rovarirtó szert, és ne kend be alkohollal, paraffinolajjal, babaolajjal, körömlakkal vagy vazelinnel, mert a fuldokló kullancs, fertőző anyagot juttathat a sebbe, ezáltal a vérbe. A gyufa önmagában és meggyújtva sem segít. Ezek a jónak gondolt praktikák egyáltalán nem használnak, ráadásul sokat árthatsz velük.

  Mit tegyél?

 • A vérrel teleszívott, kifejlett kullancsok biztonságos eltávolítására szolgál a kimondottan erre a célra kifejlesztett kullancseltávolító kanál. A használatának előnyeiről és a kiszedés menetéről a www.drkapiller.hu oldalon olvashatsz részletesen.
 • Abban az esetben, ha csak egy csipesz áll rendelkezésedre, akkor a következőket tedd:
 • 1. Ha van rá lehetőséged, a művelet előtt a biztonság kedvéért szerezz be gumikesztyűt a magad védelmében. Létezik speciális kullancskiszedő csipesz, de vészhelyzet esetén, ha nincs más, a szemöldökcsipesz is megteszi.

  2. Ebben az esetben emeld meg a felső hámréteget, és a kullancsot a tövénél, a bőrhöz minél közelebbi ponton ragadd meg ott, ahol a feje a bőrbe fúródott (azaz a megduzzadt testi része alatt).

  3.

  4. Miután a megfelelő helyen megragadtad a kullancsot, gyengéden, de határozott mozdulattal egyenesen húzd ki a bőrből. Fontos, hogy ne tekergesd, ne forgasd és ne rángasd. Az sem baj, ha a bőr egy kis részét is kitéped.

  5. Ha kis fekete pontot látsz a kiszedés helyén, az azt jelenti, hogy a kullancs feje a bőrben maradt. Emiatt ne aggódj, lencsényi méretű gyulladást okozhat, de ekkor a szívószerve már nincs bent, és maga a fej 1-2 hét alatt magától kilökődik. Ha kétségeid vannak afelől, hogy a kullancsot nem sikerült teljesen eltávolítanod, feltétlenül mutasd meg az orvosnak.

  6. Minden esetben fertőtlenítsd a kullancscsípés helyét, még akkor is, ha a fejrész benne maradt (például Betadine oldattal). Ha nem volt rajtad kesztyű, akkor a kezedet is fertőtlenítsd.

  7. Az eltávolított kullancsot azonnal meg kell semmisítened. Égesd el vagy önts rá vegyszert, rovarirtó sprayt és úgy dobd ki a WC-be (élő állapotban ne dobd bele, mert onnan még könnyűszerrel kimászhat.)

  A csípés után - még abban az esetben is, ha előzőleg mindig időben megkapta kutyád a megfelelő védelmet - kövesd figyelemmel a viselkedését, és ellenőrizd a csípés helyét.

  Amennyiben

 • kiütést, bőrpírt látsz a csípés körül (netán kokárdaszerű körök formájában),
 • a kötőhártyája sárga,
 • a vizelete sötét barnás színűvé válik,
 • láza van, bágyadt,
 • nincs étvágya,
 • esetleg nehezére esik a mozgás, azonnal vidd el orvoshoz.
 • Ami pedig a legfontosabb: mivel a kullancs halálos betegségeket terjeszt, előzd meg a bajt, és előírt időközönként alkalmazz kullancs elleni védelmet (cseppek, nyakörv stb.).

  Forrás: www.kutyaelsosegely.hu

   
      

  Támogatóink-Partnereink

     EXPODOM

  Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

  Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


  Zimay Zsuzsanna közjegyző


  kutyakozmetikus
  RTL klub Index.hu