Barátaink téli védelme
 


Hamarosan itt a kutyahideg!

Amikor a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed, még a szabadban tartott állatainknak is fedett helyre van szükségük, ahol a metsző hideg ellen védelmet találnak.
Mire kell ügyelnünk az állataink tűrőképességét is próbára tevő fagyos téli időszakban?
Amikor a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed, még a szabadban tartott állatainknak is fedett helyre van szükségük, ahol a metsző hideg ellen védelmet találnak. Az eléjük tett élelem és víz ilyenkor hamar megfagy, inkább többször adjunk nekik enni-inni, kisebb adagokban.
Megfázás, kihűlés
A nagy bundával rendelkező kutyákat a szőrök között megrekedt levegő, valamint a bőr alatt az ősz folyamán lerakódott zsírréteg megvédi a fagy ártalmaitól. Fontos, hogy a kutya ne ázzon, bundája ne nedvesedjen át, mert akkor már elveszti hőszigetelő képességét, és az állat megfázik. A rövid szőrű kutyák nem bírják a nagy hideget, ezért őket célszerű fűtött, de legalább fedett helységbe vinni.
A kutya testhőmérséklete 38-39 fok. Ha ez az érték a hőszabályozó rendszer zavara miatt 30 fok alá csökken, hamar bekövetkezik a kihűlés, és az ilyen állat már menthetetlen.
Hóevés, mandulagyulladás
Sok kutyának ártalmas szokása, hogy belekóstol a friss hóba, tiltás ellenére is előszeretettel fogyasztja. A hó és a jég miatt a kutyáknak mandula-, torok- és gyomornyálkahártya-gyulladásuk alakulhat ki.
A betegség vizes vagy habos, gyakran sárga
hányásal is járhat, tünetei: láz, bágyadtság, étvágytalanság, nyelési nehézségek, orrfolyás, köhögés.
Ha ezeket észleljük, forduljunk állatorvoshoz!
Figyeljünk Társainkra télen is!

 
  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu