A MENTORPROGRAM
 


A MENTORPROGRAMA program célja:

A menhelyen lévő árva, elhagyott, kidobott kutyákkal való foglalkozás. A kutyák szocializálása, egymáshoz és az emberhez szoktatása, sétával, játékkal, szabad mozgással segíteni, hogy az életük jelentős részét ne csak a kennelekbe töltsék el. Nem utolsó sorban, a séta és a játék közben, megtanítani őket, a pórázon történő közlekedésre, az alapvető utasítások, parancsok végrehajtására, segítve ezzel a leendő gazdi és az örökbefogadott kutya kapcsolatának fejlődését. Egyéb programokkal elősegíteni, hogy az árva kutyák mielőbb szerető gazdára találhassanak. Ötletet és mintát adni az országba működő alapítványoknak, állatvédő szervezeteknek egy jól működő, bejáratott program megismeréséhez és alkalmazásához.

A program története:

A program ötletét 2011-ben, Tőzsér Judit hozta, egy már működő program ismeretében.

Ezt követően, a Menhely az Állatokért alapítvány munkatársai, Hornyákné Boros Sarolta vezetésével kezdtek hozzá a program megszervezéséhez.

Lakossági felhívásokkal, szórólapokkal, a média és az internet lehetőségeinek kihasználásával kezdték meg a mentorok toborzását. Kezdetben 8-10 mentorral indult el a tényleges munka, mára 45-en vannak, de bármennyi mentort szívesen fogadnak, mert a telepen folyamatosan körülbelül száz kutya van, ezért minél többen vannak, annál több kutyával tudnak foglalkozni.

A mentorok:

Olyan állatszerető önkéntes segítők, akiknek valamilyen oknál fogva otthon nem lehet kutyájuk, de imádják az állatokat és szívesen foglalkoznak velük. Vannak olyanok is, akiknek saját kutyájuk is van, mégis úgy gondolják, hogy segítenek az árva kutyák szürke hétköznapjait szebbé, vidámabbá tenni.

Ahhoz, hogy valaki mentor lehessen, egyetlen feltételnek kell megfelelnie, szeresse az állatokat. Kiskorúak is lehetnek mentorok, ehhez azonban szülői hozzájárulás szükséges.

A foglalkozások:

A mentorok és a kutyák minden szombaton délelőtt 10-12 óra között találkoznak az Alapítvány telephelyén. A létszám függvényében hozzák ki a kutyákat sétára, játékra és váltják őket, hogy minél több kutya élvezhesse egy kicsit a szabadságot. Vannak, akik hétköznap is ráérnek és kimennek a telepre néhány kutyust megsétáltatni. A foglalkozások a mentorok és a kutyák számára is élmény. A kutyák és a mentorok is várják a szombat délelőttöket. A foglalkozásokat időjárástól függetlenül megtartják, akár esik, akár fúj, a mentorok mennek, télen és nyáron egyaránt. Fontos megjegyezni, hogy a program, nem a kutyák kiképzéséről szól, az alapvető szabályok megtanítása egy része a foglalkozásnak. A fő cél, hogy mentor és kutya egyaránt jól érezze magát.

Akciók:

Annak érdekébe, hogy a kutyáknak mielőbb felelős gazdát találjanak, több programot és akciót szerveznek.

Örökbefogadó napokat, adománygyűjtő akciókat, kutyajuniálist, kutyakarácsonyt. Ezek a programok, a város különböző területein és a telephelyen kerülnek megrendezésre. Ezen kívül részt vesznek egyéb olyan városi szabadidős, kulturális és sportrendezvényeken, ahol néhány örökbe fogadható kutyával népszerűsítik a mentorprogramot és ösztönzik az állatszeretőket az örökbefogadásra.

Hogyan lehet mentor:

Jelentkezhet bármikor, levélben, telefonon, email-ben, de lehetősége van arra is, hogy a telephelyen szombatonként 10-12 óra között megtekintsen egy foglalkozást és ennek alapján döntsön.

Elérhetőségek:

Menhely az Állatokért Alapítvány telephelye: 6000 Kecskemét, Kisfái 211/A

Telefon: +36-20-476-9693

Email: info@menhely.eu

 
Nézze meg a programról készült felvételt >>>

Get the Flash Player to see this player.

  

Támogatóink-Partnereink

 EXPODOM

Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu