Közérdekű felhívás ebzárlatról és legeltetési tilalomról
 


Tájékoztatom Kecskemét város lakosságát arról, hogy a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (továbbiakban: R.) 8. § (5) pontja alapján Kecskemét város közigazgatási területén, valamint Tiszakécske Járás közigazgatási területén a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal Járási Főállatorvosa, 2013. október 05. napjától számított 14 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Tájékoztatom Kecskemét város lakosságát arról, hogy a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet (továbbiakban: R.) 8. § (5) pontja alapján Kecskemét város közigazgatási területén, valamint Tiszakécske Járás közigazgatási területén a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal Járási Főállatorvosa,
2013. október 05. napjától számított 14 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Az ebzárlat elrendelését az indokolta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 02.3/1997/1/2013. számú ügyiratában Kecskemét közigazgatási területén rókában megállapított veszettség eset miatt, a 2013. évi őszi kampány során az első kitörés körüli 50 kilométer sugarú körben, rókák orális immunizálására gócolást rendelt el. A gócolás első napja 2013. október 05.

A járási főállatorvos a R. 8. § (5) bekezdése szerint a vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az érintett területeken ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni.

Az ebzárlat szabályai a R. 12. § alapján a következők:
(2) Az ebzárlat tartama alatt - a (3)-(4) bekezdésben felsorolt ebek kivételével
a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
(3) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
a) vadászebek,
b) a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
c) a katasztrófa-mentő ebek,
d) a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a (2) bekezdésben foglalt korlátozás alól.
(4) Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni, feltéve, hogy az ebzárlat nem a 8. § (5) bekezdése szerint lett elrendelve.
(5) Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a kerületi főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.
(6) Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Kecskemét, 2013. szeptember 27.

Dr. Határ Mária

jegyző

AZ EBZÁRLAT ELRENDELÉSÉNEK OKA

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

KÖZLEMÉNY

EBZÁRLAT KECSKEMÉTEN

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal Járási főállatorvosa Kecskemét város közigazgatási területén, 2013. szeptember 13. napjától számított 90 napig ebzárlatot rendelt el.

Az ebzárlat szabályai szerint az ebzárlat tartama alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek, zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek. A kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni, továbbá a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni.

Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a kerületi főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Az ebzárlatot azért volt szükséges elrendelni, mert egy kecskeméti tanyán egy rendellenesen viselkedő, majd kilőtt róka teteme a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság vizsgálati eredményközlése szerint veszettség vírusára pozitívnak bizonyult.

Ugyanezen ok miatt a 2013. szeptember 13. napjától a rókák lebőrözésének elhagyását is elrendelte a főállatorvos.

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)

Rókaveszettségi esetekkel összefüggő időszakos tájékoztatás

Mint az már ismeretes, Bács-Kiskun megyében az elmúlt hetekben - a korábbiakban megszokottakhoz képest nagyobb számban - szórványosan fordult elő megállapított róka-veszettségi eset. A hidegebb napok közeledtével előfordulhat, hogy a vadállatok akár a lakott területek széléig is elmerészkednek, ezért fokozott figyelemre és óvatosságra kérjük a lakosságot.

A róka-veszettségi esetekkel összefüggésben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága elrendelte a szükséges intézkedéseket, melyek szerint a fellelési helyek környezetében, így Kecskemét és Kiskunfélegyháza közigazgatási területére 2013. 09.13-tól 90 napra, majd - újabb eset miatt- Kiskunfélegyháza közigazgatási területére 2013. 09. 24-től 90 napra, továbbá Lakitelek közigazgatási területére 2013. 09.30-tól 90 napra ebzárlatot rendelt el. A jelölt tilalmi időszak kezdetétől visszavonásig a rókák lebőrözésének tilalmát is elrendelte a hivatal.

Időközben megkezdődött a rókák szokásos és rendszeres, szájon át történő immunizálása. A róka-immunizálási terület szinte az egész megyét lefedi, ezért 2013. 10. 05. napjától 14 napra –az előzőektől függetlenül- a megye majdnem teljes területére elrendelte a Hivatal az ebzárlatot és legeltetési tilalmat. A repülőgépről szórt csalétkek a háziállatokra nem jelentenek veszélyt.

Mivel a veszettség vírusa az elhullott állatokban is megtalálható, fokozottan felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy ha elhullott rókatetemmel vagy más ragadozó állat tetemével találkoznak, azt szabad kézzel ne érintsék. Ugyanakkor az eseteket haladéktalanul jelezzék a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságán, a 76/503-370 telefonszámon, vagy a bacs_megye@oai.hu e-mail címen annak érdekében, hogy a Hivatal a szükséges intézkedéseket mielőbb megtegye.

A házi állatokra és házi kedvencekre vonatkozó rendelkezéseket minden állampolgár köteles betartani saját és embertársai egészsége, valamint a tartott állatok egészségének megőrzése érdekében. A megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szervhez ezidáig humán érintettségi bejelentés nem érkezett. A szigorú rendelkezések betartásával és megfelelő prevenciós intézkedésekkel az emberi vírusfertőzés kivédhető.

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)

 
  

Támogatóink-Partnereink

 Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu