Újabb veszett rókákat találtak - a macskákat is be kell oltatni
 


Forrás: Kecskeméti Tv

Meghosszabbítják az ebzárlatot, ugyanis újabb veszett rókát találtak a héten. Szeptember közepe óta Bács-Kiskun megyében már 14 rókánál igazolták a fertőzést. Ez kiugróan nagy szám, tekintve, hogy az elmúlt években alig fordult elő a betegség, Magyarországon 2010-ben regisztráltak utoljára rókánál veszettséget. A mostani esetek különlegessége, hogy a betegség az ország belső területén, nem pedig a határok közelében bukkant fel. A legeltetési tilalmat már feloldották, viszont mától a kijáró macskákat is be kell oltatni.

Az első eset óta eddig kiugróan sok alkalommal, 14 esetben diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal rókában veszettséget Bács Kiskun megyében, beteg kutyát, vagy haszonállatot még nem találtak. Utoljára ezen a héten hétfőn kaptak ismét rókától származó pozitív eredményt a laboratóriumból a hatóságok, így 11-étől ismét 90 napra meghosszabbítják a korlátozást öt település: Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Tiszakécske, Lakitelek és Pálmonostora közigazgatási határán belül.

„További intézkedés a problémával kapcsolatban, hogy az érintett öt településen mától a macskákat is be kell oltatni” - hívta fel az állattartók figyelmét Dr. Drozdik Ferenc megyei főállatorvos.

A szabályozás a szabadban élő macskákra vonatkozik.

Kameránkkal ugyan hamarabb találtunk kutyát dzsekiben, mint szájkosárral, ám a lakásban tartott ölebek gazdái arról panaszkodnak nem találnak szájkosarat kisméretű kedvenceikre, ugyanakkor a szabályok szerint az ebzárlat ideje alatt a kutyákat a tartási helyükön elzártan kell tartani, közterületre csak pórázon és szájkosárral lehet kivinni. Valamint a korlátozás alatt álló településekről csak az illetékes hatósági állatorvos engedélyével lehet kivinni a veszettség ellen már beoltott ebet. A hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy tartsák be a szabályokat, valamint ha elpusztult állat tetemére bukkannak, ne nyúljanak hozzá, hanem jelentsék az önkormányzatnak, vagy az állategészségügynek.

 
A Kecskeméti Televízió tudósítása

Get the Flash Player to see this player.

  

Támogatóink-Partnereink

 Fehérkereszt Állatvédő Liga Dömötör kisállatrendelő

Feldmájer és Somogyi Ügyvédi Iroda


Zimay Zsuzsanna közjegyző


kutyakozmetikus
RTL klub Index.hu